Göz Kuruluğu
Gözlerimiz normal şartlarda gözyaşı tarafından sürekli yıkanır ve gözümüz sürekli nemli kalır. Bunun sebebi ise göz kapağının sürekli hareketinden dolayı aşınmayı önlemektir. Gözyaşı sadece gözün nemlenmesini sağlamaz ve gözün temiz kalması ve mikrop ve bakterilerden arındırılması için de ayrı bir önem taşır. Bazı kişilerde gözyaşı salınımı düzenli olmaz ve bu durumda “kuru göz” hastalığı ortaya çıkar. Bunun çeşitli sebepleri olabilmektedir. Halk dilinde bu hastalığa göz kuruluğu denir. Gözlerimizde iki şekilde gözyaşı üretimi olmaktadır. Birincisi devamlı salgılanan ve az miktarda olan normal gözyaşı salgısıdır ve gözü sürekli nemli tutar. İkincisi ise refleksif yolla miktarı çok olan salgıdır. En yaygın bilineni ağlama olmakla beraber, göze toz kaçması, yabancı cisim batması, burun içi durumlardan doğan refleks vs. Lens kullanımı yabancı madde olarak algılandığından kişilerde gözyaşı salınımını arttırabilmektedir.
nfl store
sex toys for sale
nike air max 270 sale
wigs for women
team uniforms
nike air max shoes
adidas factory outlet
nike air max sale
best sex toys
cheap wigs
custom jerseys
basketball jeresys custom
baseball jerseys custom
sex toy store
Human Hair Wigs
nike air max 90
Göz Kuruluğunda Belirtiler Nelerdir
Yanma ve batma hissi
Göz çevresinde mukus ve çapaklanma
Kızarıklık
Yorgunluk hissiyatı.
Göz Kuruluğu Sebepleri Nelerdir?
Normal şartlarda insanlar yaşlandıkça gözyaşı miktarları azalmaktadır. Özellikle menopoz sonrasında kadınlarda Kuru göz olma ihtimali artmaktadır. A vitamini eksikliği de kurugöz hastalığına sebep olmakla birlikte buna çok az rastlanır ve gelişmemiş ülkelerde ancak rastlanabilir.
Eklem ağrıları mevcut ise Sjögren sendromundan şüphelenilebilir. Romatizmal bazı rahatsızlıklar gözyaşında azalmaya yol açabilir.
Gözyaşının azalmasına sebep olabilecek İlaç Türleri
diüretikler;
beta-blokörler;
antihistaminikler;
Bu ilaçların kullanımında bir zorunluluk varsa hastalara gözyaşı suni damlaları da destek olarak verilmelidir.
Kuru Göz (Göz Kuruluğu) Tanısı Nasıl Konulur?
göz kuruluğu
Bazı kişilerde gözyaşı salınımı düzenli olmaz ve bu durumda “kuru göz” hastalığı ortaya çıkar.
Gözyaşı üretimini ölçen testler yapılarak rahatlıkla göz kuruluğu teşhisi konabilmektedir.
Schirmer Testi: göz kapaklarından altta olana bir filtre kâğıdı ile gözyaşı yeterliliği test edilebilir. En az 10 mm olması beklenir. Altında bir değer çıkar ise göz kuruluğu teşhisi konmaktadır.
Göz Yaşı Kırılma Zamanı: Boyar madde göz alt kapağına damlatılır ve göz 10 saniye kapalı tutulur. Göz kuruluğu teşhisi böylece konabilmektedir.
Tedavi
Suni Gözyaşı
Yapay gözyaşı damlaları gerçek gözyaşına çok benzeyen yapıdadır ve gözü nemli tutarlar. Birçok hastada şikâyetleri azalttığı gözlemlenmiştir.
Günde birden çok defa kullanılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak içerisindeki koruyu maddeye alerjisi olanlar var ise doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
2- Gözyaşını Muhafaza Etme
Gözlerin nemli kalması için, kişinin kendi gözyaşını korumaktır.
Gözyaşının burun deliğine akmasını önlemek için kanallar tıkanır ve böylece göz daha uzun süre nemli kalır.
Diğer Yöntemler
Gözyaşında da öteki sıvılarda gibi buharlaşma özelliği bulunmaktadır. Buharlaşmayı engellemek için ortamı nemli tutmak faydalı olabilir. Bu sebeple içinde bulunulan ortamları nemli tutmak gözleri rahatlatacaktır. Göz kuruluğu ortamdaki sıcaklıkla doğrudan ilgili olabilir. Özellikle yaz aylarında hastalar göz kuruluğunu daha fazla hissettiklerini ifade etmektedir. Bunun sebebi buharlaşma şiddetidir.
Kişiler kendini rüzgârdan da korumalıdır. Birçok hastada göz kuruluğu ile beraber miyop ya da hipermetrop gibi göz hastalıklarının olduğu da bilinmektedir. Göz kuruluğunun diğer hastalıklar ile beraber ortaya çıkma ihtimali de bulunmaktadır. Uzun süreli bilgisayar kullanımı veya yoğun ışıklı ortamlarda çalışmak da gözyaşı üretimini azaltabilen durumlardır. Böyle durumlarda gözü sık kırpmak gözyaşınının buharlaşmasını önleyecektir.