Göbek Fıtığın Belirtisi Nelerdir
Göbek fitiğin sebeb olduğu sebeblerden oda ağır yükler kaldırmaktır bunlara dikkat ederseniz bu hastalıkla karşılaşmasınız,Sandığınız kadar göbek fıtığı basit bişr hastalık değildir onun ciddi sorun yaratan yanlarıda vardır. Bu hastalık hakkında sizlere makalemizde elimizden geldiğince yervermeye çalışacağız.
Göbek fıtığını yakından tanıyalım
Bu fıtıkla ilgili bir takım hızlı bilgiler aktaralım. Sonrasında daha ayrıntılı ve yazılarımızı destekleyici bilgilere yer vereceğiz.
Göbek fıtıkları pramatüre olarak dünyaya gelen bebeklerde çok daha yaygındır.
Obezite ve şişmanlık bu hastalık için birer risk faktörüdür.
Normalde ağrılı olmasa da bu rahatsızlıkla karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bu fıtık türü sadece fiziki olarak yapılacak muayene ile kesinleştirilebilir.
Göbek fıtıgı Nedir?
Bağırsağın bir kısmının yada yağ dokusunun göbek deliğine yakın bir yerden sallanması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bu durum bebeklerde çok daha yaygındır. Bebekler arasında özellikle prematüre olanlarda daha çok görülür. 1.5kg altında dünyaya gelen bebeklerin yaklaşık olarak %75 inde göbek fıtığı görülür.
Gelişmekte olan bir fetüs göbek bağında karın duvarında bulunan bir delikten geçer. Bebek doğması ardından bu bölüm kapanır. Bazı durumlarda bu kaslar tamamen kapanmayabilirler ve göbek fıtığı oluşabilecek zayıf bir yer kalır.
Fıtık oluştuğunda adeta bir yumru gibidir. Bebeğin gülmesi, ağlaması, tuvalete gitmesi yada ağlaması durumlarında daha da belirginleşir. Bebek uyuduğunda ve rahatladığı durumlarda yumru görünümü küçülebilir. Genel olarak ağrılı bir hal almaz. Bir çok vakada bebekte görülen fıtık 12 aylık süre içerisinde kapanır. Çocuk 4 yaşlarına geldiğinde fıtık halen duruyorsa doktor cerrahi müdahele önerebilir. Göbekte görülen fıtık, özellikle aşırı kilolu, ağır cisimler kaldıran yada sürekli olarak öksüren yetişkinlerde görülebilir. Yine çoklu şekilde hamilelik yaşayan kadınlarda fıtık riski daha fazladır. Yetişkin bireyler arasında kadınlarda risk erkeklere göre daha fazladır. Bebek açısından ise kız, erkek aynı oranda riske sahiptir.
Göbek fıtığının Belirtileri Nelerdir ?
göbek fıtıgı belirtileri
Göbek Fıtığında Yağ dokusu yada Bağırsak duvardan dışarıya çıkar.
Göbek yakınında görülen şişlik, bebeğin ağlaması, gülmesi, öksürmesi halinde daha belirgin olur. Çocuklarda ve bebeklerde görülen fıtıklar genelde acı verici değildir. Fıtık büyükse yetişkinlerde ağrı yada rahatsızlık hissedilebilir.
Göbek fıtıkları için risk faktörleri nelerdir?
Bir göbek fıtığında görülebilecek risk faktörleri şunlardır;
Bebeklerde özellikle erken doğan bebekler göbek bağı oluşma riski açısından Yüksek risk grubundadırlar.
Obez olan çocuklar yada bireyler boyları yada yaşları normal olan kişilere göre daha yüksek risk grubundadırlar.
Uzun öksürük yaşayan kişiler yine diğer insanlara göre daha yüksek risk taşımaktadırlar.
Çoğul hamilelik geçiren anne adaylarının bu rahatsızlığa yakalanma riski yüksektir
Bir göbek bağı fıtığının nedenleri
Bir bebek fetüs annenin rahminde gün geçtikçe gelişir. Anne göbeğinde kordon geçmesine müsaade eden bir açıklık bulunur. Bu kordon ile anne bebeğe bağlanır. Doğum sonrasında karın kaslarında bulunan açılmaların kapanması gerekmektedir. Açıklık tamamen kapatılmaz ise yağlı doku veya bağırsağın bir kısmı bu açıklıktan geçer.
Yetişkinlerde karın duvarına fazlaca bir basınç uygulanırsa, yağ dokusu veya bağırsağın bir kısmı yine bu zayıflamış karın kasından geçebilir.
Göbek bağı fıtığı nasıl teşhisi
göbek fıtıgı
Göbek fıtığında göbek çevresinde çıkıntı görülür
Göbek fıtığı doktor tarafından yapılan fiziki muayene ile teşhis edilebilir. Yapılan fiziki muayene ile fıtığın kesesinde nelerin öne çıktığı doktor tarafından anlaşılır. Komplikasyonlar öğrenilmek istenirse doktor karın ultrasonu, röntgen, yada kan testleri isteyebilir.
Göbek fıtığına yönelik tedaviler
Bebeklerde ve çocuklarda görülen göbek fıtıkları çoğunlukla kendiliğinden 12 aylık dönemde iyileşerek kapanır.
Ameliyat
Fıtık ameliyatı hızlı bir işlemle yapılır. Operasyonda çıkıntıparça yerine geri itilir ve karın duvarı güçlendirilir. Bir çok durumda hasta aynı gün eve geri dönebilir.