Gençler Dikkat İlerde Yüksek Sesin Zararları Ortaya Çıkıyor
Bilmeden sayısız tehlikeli sesler dinliyoruz farkında olmadan bunalra dikkat etmeliyiz.
Kulapınızın iç kısmınd ayer alan ince teller yüksek sesten kopuyor haberiniz olmadan. yerlerde yüksek sese maruz kalındığında en çok büyülenen duyu bulunduğu meydana çıkarıldı.
nike air jordan 1
NFL jersey
nike air jordan retro
wigs for sale
glueless wigs
sex toys for couples
nfl custom jersey
nike air jordan shoes
nike air jordan black and white
nfl shop coupon code
football jerseys custom
hockey jerseys custom
nike air max for sale
NFL jersey
nike air jordan 4 retro
Bilim insanları, yüksek sese çokça maruz kalınan ortamlarda tespit edilen genç particilerin ve konser meraklılarının yaşamını onlara nazaran daha sessiz yaşayanlara göre daha erken yaşta duyma bozukluklarına sahip olabildiğini açıkladı.
Manchester Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir çalışmaya göre, yetişkin insanlarda verdiği zarar duyu kayıbına yol açmasa da ilerleyerek artıp şahsa problem çıkarabileceğini telkin etti.
Bilim insanları, Hearing Research isimli derginin buluşlarına göre, yüksek sese maruz kalan yetişkinlerin sık sık duyu testi yaptırmaya tevşik etmeye çalışıyorlar zira böylece aldıkları hasar en aza indirilmiş olacak.
Manchester Odyoloji ve Sağırlık Merkezinden araştırmayı yapan Dr Sam Couth, “Yapılan çalışma, yüksek sesin çok bulunduğu konser ve clublara maruz kalan yetişkinlerin sakin bir yaşam sürenlere nazaran kulak duyusunun daha çok zarar aldığını açıkça meydana koymuştur. Genellikle günlük olarak yüksek sese maruz kalan müzisyenler daha büyük bir risk grubundalar” dedi.
Gençler Dikkat İlerde Yüksek Sesin Zararları Ortaya Çıkıyor
İlginizi çekebilir: Kabakulak: Son Derece Bulaşıcı, Basitçe Önlenebilir Bir Hastalık
Yüksek Ses Kulaklarımızdaki Kılları Daha Hızlı Döküyor
İnsanlar kulaklarında 12.000 adet kıl ile doğar ve bu yaşça büyüdükçe dökülmeye başlar.
İncelemeciler, 18-27 arası 123 şahsa özel duyu testi yaptılar.
Kulak salyangozunda ki – kulak içerisinde yer alan sarmal tüp şeklinde olup duymaya yarayan organ– kılların yüksek sese maruz kalınan yerlerde tespit edilenlarda daha az etkili bulunduğu meydana konuldu.
Bilim insanları ilaveten kulak içerisindeki kılların zarar görmesi duyu sinirinin sağladığı duyulan sesi yavaşlattığını ön görü ediyor.
Bilim insanları ise riski en aza indirmenin yolunun sesin az bulunduğu ortamlarda bulunmak ya da kısık sese alışmak bulunduğunu söylüyor. Sunulan önerilerin imkânsız bulunduğu yerlerde ise kulakları güvenliğini sağlamak amacıyla kulak tıkacı tipi mamüller öneriyorlar.
Kulak salyangozunda tespit edilen kıl kümeleri, kulak içerisindeki tüp.
Kulak salyangozunda tespit edilen kıl kümeleri, kulak içerisindeki tüp. İncelemeciler bu kılların yüksek sese maruz kalan yetişkinlerde daha az işlediğini bulmuştur.
Dr Couth ilaveten Odyoloji uzmanlarının rastgele bir duyu hasarına rağmen kulak salyangozundaki kıl kümelerinin yeterliliğini araştırmalarını önermiştir.
Odyoloji eksperlerine göre, güvenilir ses yalıtımı ses yoğunluğunda çoğalan her üç desibelde bir yarım şekilde azalıyor – artık 4 saatlik 88 desibel sese ya da 2 saatlik 91 desibellik sese ve daha çoksına eşit oluyor.
Sağlığımız amacıyla Konserlerde Kulak Koruyucu Kullanmalıyız
“Müzisyenlerin yalnızca %6’lık bir alanı kulak koruyucusu kullanıyor.
İşte bu yüzden müzisyenleri, night club ve konser sevenleri kulak tıkacı takmaları amacıyla teşvik etmeye çalışıyoruz. Sonuç olarak müziğin niteliği yüksek, duyu organımız da güvende olacak.” diye de eklemiştir.
SORU: Neden kulaklarımızı da gözlerimiz gibi kapatamıyoruz?
CEVAP: İnsanlar gözlerini dış tehlikelerden güvenliğini sağlamak amacıyla göz kapağına sahiptir. Uyurken gözlerimiz kapalı ve tamamıyla karanlık bulunduğu amacıyla rastgele bir fonksiyonu olmuyor. Ancak kulaklarımız rastgele bir seste ikaz niteliğinde hep açık olmasından natural olarak kapamak imkânsızdır.
Hayvanlarda ise, suaygırı, fok balığı, susamuru gibi hayvanlar yalnızca su altında kulaklarına su girmemesi amacıyla kulaklarını kapatırlar.