Dev Kondorlar Kanatlarını Hiç Çırpmadan Saatlerce Uçabilir
And Kondoru dünyanın uçan en ağır ve 50 seneye kadar varan ömrü ile dünyanın en uzun yaşam sürdüren kuşlarından biridir. Tek bir kişiyi aşağı yukarıyaya 16 kilo ağırlığındadır.
Havalanmak, bu Güney Amerika kondorları (Vultur gryphus) amacıyla en zor kısımdır. Fakat dev kuşlar havalanıp uçtuktan, incelemeciler kanatlarını nerdeyse hiç çırpmadıklarını keşfettiler. Bunun yerine, çoklıkla yellarda ve termal hava akımlarında uçuş vakitlerinin yüzde 99’una kadar süzülerek uçuyorlar.
nike air jordan 1
NFL jersey
nike air jordan retro
wigs for sale
glueless wigs
sex toys for couples
nfl custom jersey
nike air jordan shoes
nike air jordan black and white
nfl shop coupon code
football jerseys custom
hockey jerseys custom
nike air max for sale
NFL jersey
nike air jordan 4 retro
Biyolojik kayıt cihazlarını sekiz yavru kondora bağlayan incelemeciler, 230 saatten çok kataloglanmış uçuş vakitı elde ettiler. Bütün bu vakit zarfında, yalnızca yüzde 1’i kanat çırptı ve bunların fazlası yalnızca kalkış amacıyladi.
And kondorları kanatlarını yalnızca % 1 oranında çırpıyor
Yazarların yazdığına göre “Kanat çırpmanın inanılmaz nadirliği bütün bireylerde görülmüştür, ki bu hiçbiri erişkin kuşlar olmadığı amacıyla öneme değerdir.”
“Bu amaçla, oran olarak deneyimsiz kuşlar bile en az kanat çırpma gereksinimi ile saatlerce uçarlar.”
Genç bir kondor kanatlarını bir kez bile çırpmadan beş saatten çok uçtu ve yalnızca hava akımlarını kullanarak 170 kilometreyi (100 mil) aştı.
Süzülen kuşlar genelde en büyük olanlardır, zira kuvvetli uçuş amacıyla gereken enerji daha ağır yaratıklar amacıyla çok daha çokdır.
And kondoru daha da az kanat çırpar. Örneğin, 50 dakikalık bir yolculukta, genç kondorlar 3.3 dakikalık kalkışlarında nerdeyse aynı miktarda süzülme, yükselme ve kimi vakit çırpma yaparlar.
Kondorlar kalkışta çok çok enerji harcıyor
Aslında, bu büyük kuşlar amacıyla kanat çırpmanın maliyeti, yazarlar doğrulusunda dinlenme vakitındaki metabolik maliyetlerinden aşağı yukarıyaya 30 kat daha çok olarak kabul edildi. Bu da büyük ihtimalle memeliler amacıyla depar atmak kadar enerji tasarruflu bulunduğu manasına geliyor.
Biyolojik kaydedicilerden sıksık bilgiler kullanarak, incelemeciler detaylı yel ve termal koşullarda sekiz yavru kondorun her bir kanat vuruşunu teşhis ettiler.
Karmaşık hava akımı etkileşimlerinin bulunduğu dağların bile, bu genç kondorlar çok az hareketle görünmez hava akımlarında dolaşabildiler.
“Ama planör pilotları hava haline bakar ve uçmanın doğru olup olmadığına karar verir.” Kondorların bu lüksü yok. Çoğunlukla ulaşılması basit noktalarda bulunmayan yiyecekleri bulmak amacıyla uçarlar.
Kondorlar kalkışta çok çok enerji harcarken, inmeleri amacıyla ustalık gerekiyor. Bu yüzden bu dev kuşlar nereye dokundukları konusu ile alakalı seçici. Örneğin, bir akbaba yerdeki sulu bir leşe yönelmek isterse, sıcak havaya doğru yükselerek yukarıyaya yönlü hava akımına sıçramak mecburiyetinde kalır. Bazen, bu boşluklar arasında köprü kurmak vakit vakit bir kanat çırpmasını gerektirir.
Dahası, bu atmosferik ‘sıcak noktalar’ her vakit sıcak değildir. Güçleri ve frekansları hava durumu, topografya ve mevsim ile değişiyor, bu amaçla zemine yönelirken bunları ön görü etmek her vakit basit değil.
Kanat Çırpmaktan Aciz Olabilir
“Sıcak hava akımı yukarıyaya yönlü hava akımları arasında hareket eder iken bu tehlikeler daha yüksektir. Sıcak hava akımları lav lambaları gibi davranabilir, hava yeteri kadar sıcak bulunduğunda hava kabarcıkları Aralıklı olarak yerden yükselir. Bu amaçla kuşlar sıcak hava akımı amacıyla hatalı vakitte doğru yere gelebilir. ”
Kışın bile, kuvvetli yel ve sıcak hava koşulları amacıyla şartlar iyi olmadığında, yazarlar And kondorlarının hala benzer şekilde kanat çırpmalarını gerektiren bir yol izlemeye isteksiz olduklarını keşfettiler. kalmıyor, aynı vakitte lüzumsuz inişler toplam uçuş maliyetlerine mühim ölçüde katkıda bulunuyor.” vücutlarını havada tutmalarını anlamamıza da ışık tutabilir.