GenelHABERLER

Charcot Eklemi

Hastalığın Belirtileri

Charcot eklemi, şeker hastalarının hastaların ayaklarında oluşan nörolojik sorunlardan birisidir. Ayak bileğinde ve ayakta zamanla meydana gelebilecek geniş deformasyonun önüne geçilmesi için erkan tanılama ve tedavi çok önemlidir. Bu rahatsızlık yavaş başlangıçlı bir hastalık olmakla beraber kırılma karakterli, daha çok yük taşıyan eklemlerde oluşan bir hastalıktır. Nöropatik osteoartropati olarak da bilinmektedir. Bu hastalığın kontrolsüz bir şekilde seyretmesi halinde deformasyon, ayakta fonksiyonların kaybı, yara ve enfeksiyon riski oluşur.

charcot eklemi

Charcot ekleminde meydana gelen ilk belirtiler bazen kendi kendine bazen de küçük kırıklar sonucunda oluşur ve yumuşak doku zedelenmesi sonrasında görülür.
Bu hastalıkta hususen bacaklarının alt kısmında nörolojik bozukluk olan, göz ve böbrek sorunları bulunan nöropatik diyabetik hastalar risk taşımaktadırlar. Charcot ekleminde meydana gelen ilk belirtiler bazen kendi kendine bazen de küçük kırıklar sonucunda oluşur ve yumuşak doku zedelenmesi sonrasında görülür. Ağrı her zaman olmamaktadır. Ayakta gözle görünür şişlik bulunur. Nöropatik hastalar normal şartlarda küçük ağrıları hissetmemektedir. Bu tarz ağrılar yürümelerine engel olmadığı için sorunlar hızla ilerleme gösterir.

Tanılama

Yapılacak ön muayenede, ayakta ciltteki kızarıklı ve dokunulan yerdeki sıcaklık gözlenir. Bunlar selülit belirtiler olarak bilinir. Charcot ekleminin karakteristik özelliği dokunmayla ortaya çıkan aşırı hassasiyet olmayabilir. Ayak hareketi az yapılmasına rağmen ağrıalr olabilmektedir. Her iki ayakta da basınç ve titreşim hassasiyeti kaybolabilir. Kanda lökosit sayısı ile kan çökümü normal olabilir ve hastalarda başka belirtiler bulunmuyorsa bu normaldir. İlk tanılama aşamasında sonuçlar normal görünse de ayakta zorlama sonucunda şişmeler ve kırılmalar görülebilir. Bu hatalı teşhis uygulamasından sonra hastaya antibiyotik ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple hastalığın belirtlileri iyi analiz edilmeli ve tanılama iyi yapılmalıdır. İlerleyici bir hastalık olması tanı ve tadaviyi acil kılmaktadır.

Tedavi

Eğer hastaya doğru teşhis konmuşsa tam temaslı bir alçı ile ayağın daha fazla deforme olmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Cerrahi müdahale genelde uzun vadede kalıcı sonuçlar vermemektedir. Bu sebeple mutlaka hastalara doğru tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir.

Off-loading yöntemi esas olarak hastanın ağırlık yükünü tabana daha düzenli yaymak amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tabanlık hazırlanması ve buna mukabil özel bir ayakkabı tercih edilmesi sağlanır. Genelde geniş ayakkabılar tercih edilir. Eğer tedavi sonucunda hastalık iyileşme belirtisi göstermiyorsa cerrahi müdahale zorunluluğu olabilir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da cerrahi müdahale son çare olarak görülmelidir. Bu hastalığın genel sebepleri arasında basınç dağılımının dengesizliği yatmakta olduğundan buna sebebiyet veren belirtilerin ortadan kaldırlması en iyi tedavi yöntemi olacaktır. Hastaların ayak konforu çok önemlidir. Hastalığın cerrahi müdahaleden önce mutlaka önleyici ve destekleyici tedavilerle giderilmeye çalışılması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar cerrahi müdahalenin fiziksel önlemlerden daha az iyileştirme sonucu verdiğini ortaya koymuştur. Bu hastalığın en büyük sebebi olarak diyabet yani şeker hastalığı gösterilmektedir. Bu sebeple diyabet hastalarının aynı zamanda diyabetik tedavilerini de kontrol altında tutmaları büyük önem arzetmektedir. Ülkemizde koruyucu tedavinin yok denilecek kadar az miktarda uygulanması bütün şeker hastalarını potansiyel charcot eklemi rahatsızlığı hastası yapmaktadır. Bu nedenle eğer bu hastalığı taşıyorsak mutlaka önlemler almal ıve ayak bakımını aksatmamalıyız. Herhangi bir eklemde görülme ihtimali olsa da en çok ayak ve ayak bileğinde görülen bu hastalıkla mücadele için doğru ayakkabı ve ortopedik taban şart. Eğer cerrahi müdahale kaçınılmaz olmuşsa ayağın mutlaka sabitlenmesi ve alçıya alınması gerekir. Bu duruma ingilizcedeki manasıyla “yük boşaltması “ denmektedir. Hasta tedaviye hazır hale geldiğinde müdahale gerçekleştirilir ve fizik tedavi başlatılır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

taner

Taner Temel HAKINDA BEN KENDİ HALİMDE BİRİYİM YAZDIĞIM SÖZLER VE ŞİİRLER SİZLERİ HAYATA DAHA ÇOK BAĞLAYA BİLMEK VE HAYATI SEVDİRE BİLMEK İÇİN ÇABALIYORUM.. BUNU BAŞARA BİLİYORSAM NE MUTLU BANA Kİ İNSANLARI HAYATA BAĞLIYORUM.. SAYGILARIMLA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı