NASA ‘nın İnsanlık amacıyla Kullandığı Teknoloji Sistem
NASA insanoğlunu Mars’a göndermek amacıyla çok yoğun bir AR&GE etkinliği yürütmekte. Haydi NASA’nın insanoğlunu Mars’a götürecek en ilerlemiş 6 uzay düzenini tanıyalım.
NASA, gözünü Mars’a dikmiş halde ve bu vazifiyetin gerçekleşmesi halinde insanlık tarihine bir mühür vurulmuş olacak. Milim Hataya dahi yer olmamalı.
Perseverance (Azim) dahil çoğu robot, Mars yüzeyini anlamamıza yardımcı olmak adına Mars’a gönderilecek. Elde edilecek bu bulgular istikbalteki görevler amacıyla hayati ehemmiyet arz etmekte. Bunun yanı sıra astronotları uzay gemileriyle evden çok uzaklara gönderip sağ salim geri getirmek de işin bir başka zor kısmı.
NASA’nın en son teknoloji sistemleri Artemis görevlerinde kullanılacak.
Gelişmiş Fırlatma Sistemleri
Mars’a seyahat edecek astronotlar derin uzayda nerden baksanız 225 milyon kilometre gibi bir uzaklık kat edecek. Sağlam bir kalkış sistemi bu yolculuğun hem en süratli hem de en güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla kilit role sahip.
Diğer Gezegenlerin Atmosferlerine Dayanabilecek Isı Kalkanı
Mühendisler, elastik ısı kalkanı montajı amacıyla hazırlanırlar. Görünüm alt taraftan ve ısı kalkanı üstte.
Kredi: NASA’nın Langley Araştırma Merkezi
NASA, ebatı olası olduğunca ufak fakat ısıya oldukça sağlam yanmaz ısı kalkanları üstünde çalışıyor. Bu teknoloji yardımıyla uzay gemileri atmosferi olan rastgele bir gezegene sorunsuzca teker koyabilecek. Bu kalkan astronotları ve yanlarındaki yükleri Mars atmosferinden en güvenilir şekilde geçirmek amacıyla genişleyip şişecek.
Son Teknoloji Mars Kıyafetleri
Mars’a ayak basacak ilk bayan ve erkek astronot, “Araç Dışı Görevlerde Bütünlük ve Hareket Özgürlüğü” (xEMU) olarak adlandırılan istikbal kUşak özel Mars kıyafetlerini giyiyor olacaklar.
Tekerlekler Üstünde Ev ve Labaratuvar Ortamı
Mars’a inerken kargo yükünü minimuma çekmek amacıyla NASA, içi oksijen dolu bir Mars yüzey arabasını ilk Mars evi gerçeklştirmeyi düşünüyor.
NASA, Ay yüzeyinde içerisi sıkıştırılmış hava dolu dinamik bir hayata ortamının nasıl olabileceğine dair çoğu tecrübe gerçekleştirdi.
Kesintisiz Güç
Tıpkı dünyada cihazlarımızı şarj etmek amacıyla elektrik kullandığımız gibi astronotların da Mars’ı keşfetmek amacıyla bir güç kaynağına gereksinimi olacak. Bu sistem olası olduğunca hafif olmalı ve olduğu koordinat ya da Mars’ın o anki mevsimi farketmeksizin çalışabiliyor olmalı.
NASA bu sistemi halihazırda Dünya üstünde tecrübeip güvenilir, verimli ve vazifiyeti götürebilecek kadar yeterli bir sistem olduğuna düşünce getirdi. NASA, fizyon ile enerji üretmeyi evvelce Ay’da tecrübeip daha sonra Mars’a kurmayı planlıyor.
Lazer Vasıtasıyla İletişim
NASA, 2013’te yaptığı bir Ay tecrübei ile lazer etkileşiminin olası olduğunu kanıtladı.
Uzay ajansı, bu işin bir ismim öteye götürüp düzenin bulut yığınları, alt yörünge ve etkileşim kopması gibi çoğu ihtimale karşı mükemmel duruma getirmeye çalışıyor.
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonunda ve insanlı Artemis vazifiyetinde de dahil, insanlı uzay uçuşlarını denemek amacıyla bazı ufak sistemler inşaa ediyor.