Kalp Krizi ve Kalp Hastalıkları - İsme Özel Şiir
GenelHABERLER

Kalp Krizi ve Kalp Hastalıkları

Kalp Krizi geçirme Sırasında Ne Olur?

Olası bir kalp kitizi geçirmek istemiyorsanız yediğinize içtiğinize dikkat etmelisiniz. Koroner arterler kalbe bu kritik kan tedarikini gerçekleştirir. Eğer Koroner arter rahatsızlığınız varsa, bu arterler daralır ve gerektiği gibi kan akımı gerçekleşemez. Yağlı madde, kalsiyum, proteinler ve inflamatuvar hücreler arterlerde farklı boyutlarda plaklar oluşturarak tıkanmaya sebep olur. Plak birikintileri dışarıda sert ve içeride yumuşak ir yapıya sahiptir.

Kalp Krizi geçirme Sırasında Ne Olur?

Plak sert olduğunda dış kabuk çatlakları (plak rüptürü), trombositler (pıhtaya yardımcı olan kanda disk şeklindeki parçacıklar) bölgeye gelir ve plak çevresinde kan pıhtıları oluşmasına neden olur. Bir kan pıhtısı arteri kan akısını tamamen engelliyorsa, kalp kası oksijene aç haline gelir. Kısa sürede kalp kası hücrelerinin ölümü meydana gelmeye başlar ve kalıcı hasar oluşur. Olağan dışı bir durum olsa da, kalp krizi de koroner arter spazmından kaynaklanabilir. Koroner spazm esnasında, koroner arterler kanın geçişini kısıtlar veya spazmını açıp kapatarak kalp kasına (iskemi) kan akışını azaltır. Bu durum dinlenme halinde oluşabilir ve önemli koroner arter hastalığı olmayan insanlarda da ortaya çıkabilir.Her koroner arter kalp kası bir bölgeye kan yetiştirir. Kalp kasında oluşan hasar miktarı, bloke arter tarafından verilen alanın büyüklüğüne ve aynı zamanda yaralanma ile tedavi arasındaki zamana bağlıdır. Kalp krizi bittikten bir süre sonra kalp kasının iyileşmesi başlar ve yaklaşık sekiz hafta kadar sürer. Tıpkı bir cilt yarası gibi, kalbin yarası iyileşir ve hasar gören alanda bir yara oluşur. Ancak, yeni yara dokusu eskisi gibi olmaz. Dolayısıyla kalp pompalama yeteneği Kalp krizi sonrasında azaltılır. Kayıp pompalama yeteneği miktarı, skarın büyüklüğüne ve yerine bağlıdır.

Kalp krizi semptomları Ve Belirtileri
Kalp krizi semptomları şunlardan oluşur;

Göğüs, kol veyahutta göğüs kemiğinde başlayacak rahatsızlık, basınç, ağırlık ya da ağrı
Sırtta, çenede, boğazda veya kola yayılan ağrılı rahatsızlık
Hazımsızlık veya boğulma hissi (bu durum mide ekşimesi gibi hissedilebilir)
Terleme, terlemeyle birlikte yada ayrı olarak mide bulantısı, kusma yada baş dönmesi
Aşırı güçsüzlük hissi, kaygıyada nefes darlığı
Hızlı veya düzensiz şekilde kalp atışları
Kalp krizi sırasında semptom ve belirtiler yaklaşık olarak 30 dakika veya daha uzun sürer . ancak Bazı insanlada herhangi bir semptom (“sessiz” miyokard enfarktüsü) olmadan kalp krizi gerçekleşir. Bu türden belirti vermeden gerçekleşen Kalp krizi daha çok şeker hastalığı olanlarda daha sık görülür.

Bir kalp krizi geçirirsek ne yapmalıyız?

Kalp krizi geçirdikten sonra, hasar miktarını azaltmak için yapılması gereken tıkanmış arteri açmaktır. Bunu gerçekleştirebilmek adına çabuk tedavi gereklidir. Kalp krizinin ilk belirtilerinde acil tedavi çağırın (112 yi arayın). Kalp krizini tedavi etmek için en uygun zaman ilk belirtilerin başlamasından itibaren bir ila iki saat içindedir. Daha uzun süre beklemek, kalbinize verilen hasarı arttırır ve hayatta kalma şansınızı azaltır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

taner

Taner Temel HAKINDA BEN KENDİ HALİMDE BİRİYİM YAZDIĞIM SÖZLER VE ŞİİRLER SİZLERİ HAYATA DAHA ÇOK BAĞLAYA BİLMEK VE HAYATI SEVDİRE BİLMEK İÇİN ÇABALIYORUM.. BUNU BAŞARA BİLİYORSAM NE MUTLU BANA Kİ İNSANLARI HAYATA BAĞLIYORUM.. SAYGILARIMLA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı