GenelKONULAR

Epilepsinin Belirtileri Nedenleri Nelerdir

Epilepsinin Belirtileri Nedenleri Nelerdir Ve Tedavisi Nasıldır

 

Epilepsi Nedir?

Epilepsi hastaları tekrarlayan şekillerde nöbetler geçirir. Nöbet geciren insanlar  için yapmanız gerekenler bunlardır hastaları oldugu gibi birakmak ve hiç sarsmamaktır anı hareketlerden kaçının. Ani rıhatsızlığınızda sakın başınıza su dökmeyınız çünkü beyin hücreleri yenıleme geçireceği için bu hareket kan pırtıcıkları oluşturabilir ve buda beyinde hasar bırakacaktır. Farklı birkaç nöbet türü bulunmaktadır.

İnsan vucudunda oluşan hızlı kandolaşımı nedeniyle ne yapacağınızı bilmiyorsanız yanlış hareketlerden kacının iğlik yapım derken insanın hayatına malolabilirsiniz. Hastalandığınız sırasında yapılacaklar işlem dışında kesinlikle bilmediğiniz birşeye kalkışmayın hızı kan dolaşımı nedeniyle vucutta kalıcı hasarlar birakabilirsiniz onun için ambulası beklemenizde fayda vardır. YAzıdığımız konu hakkında hastalığın ne derecede ciddi olduğunu sizler için azda olsa açıklamaya çalıştık siz yinede doktorunuza danışmadan hareket etmeyin. Bu makalemizin içeriği:

Belirtiler ve semptomlar

Epilepsi nedenleri
Epileptik nöbet Türleri
Tedaviler
Epilepsinin belirti ve semptomları
Epilepsinin en temel belirtisi tekrarlayan nöbetlerdir. Aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası mevcutsa, özellikle tekrarlama durumları görülüyorsa vakit kaybedilmeden bir doktora görünmelidir:

Uygunsuz görünen tekrar eden hareketler
Kişi aniden belirsiz bir nedenle dalıp gitmesi
Kişi belirgin bir gerekçe olmadan aniden sertleşir, katılaşır
Kısa bir süre için kişi talimatlara veya sorulardan yanıtsız kalır
Kişi belirgin bir sebep olmadan korkar; Panikleyebilir veya kızabilir.

Epilepsi benzeri belirtilerle birlikte yüksek ateş görülmesi.

bayılma
uyku bozuklukları
Kabuslar
Panik ataklar
Katalepsi – aşırı güçsüzlük dönemleri
nadir psikiyatrik bozukluk
Narkolepsi – gün boyunca tekrarlanan uyku atakları
Epileptik nöbet Türleri

Nöbet gecirenlerin 3 belirtisi vardır hızlıca hareketlerine dikkat edin ani hareketlerden anlarısınız eğer başını tuutyorsa hemen ambulansı arayın:

İdiyopatik: Hastalığın hiç bir belirtisi yok anlamına geliyor.

Kriptojenik: Eğer doktorunuz bu ifadeyi kullandıysa hastalığın ya başındasınız yada hastalığınız tetikliyen başka bir                       rıhatsızlığınız var,

Semptomatik : Siz anlatmasanızda doktorun bu ifade şekli hastalığınızı biliyordur yada anlamıştır.

Kısmi nöbet
Bu sözcuk ise hastalıgınızın bir kısmı sizde belirtiler var demektir onun için doktorun tavsiyelerine uyun.

Basit kısmi nöbet – Hastaların çoğu hastalığın farkındadırlar. haslaığın farkına vardığı zaman cevresinede hissetirebiliyor

Kompleks kısmi nöbet – yaşadığı tırambaların farkında olmayacak uyandığında ne oldugunu bilemeyecek derecesinde demektir. Hasta genel olarak nöbeti hatırlamayacaktır.

Genel nöbet

Aklınızda oluşan nöbet türleri ikiye ayrılacak şekilde devam eder bunun farkınada varabilirsiniz, Nöbet devam ederken de hastanın bilincinde kayıp olur.

Tonik-klonik nöbetler – Bu epilepsi türü belki de en yaygın bilinen nöbet türüdür. Nöbeti geçirdiğiniz esnada yan etkilerin belirtileri sırt agrısı göz kayması gibi belirtileri mevcuttur,

Tonik nöbetler – Tonik nöbette kaslar sertleşir. Düşmelere neden olabilirler.

Atonik nöbetler – Bu tür nöbet sırasında kas ağrılar bacak agrıları yanı sıra kol ağrıları meydana gelmektedir,

Klonik nöbetler – Ritmik, hareketlerle ilişkili ilişkilidir.

İkincil jeneralize nöbet
Nasıl yayıldığını kısaca anlatalım epilastik gecirdiğinizde vucuda hızlı bir şekilde durmadan yayılır ve bedeni tamamen kontrol altına alabiliyor. Bu gelişme olurken hastanın bilinci kaybolur.

Epilepsi tedavileri

Hastalığınız tespit edilirse doktor en uygun tedaviyi size ve ailenize bildirir ona göre harekete geçer. Vucudunuz hastaığı hızlandırmasını durduramıyorsa ilaç tedaviside etkisi olmuyorsa tek sonuç amelyatla engelenebiliyor. İlk uygulama ilaç tedavisi olduğunu sizde biliyorsunuz ilaç tedavisinden sonra tekrar kontrole gittiğinizde olumsuz sonuçlanırsa hemen amelyata alınacağınızı uunutmayınız. İlaçlar işe yaramazsa, bir sonraki seçenek cerrahi, özel bir diyet veya VNS (vagus sinir stimülasyonu) yöntemleri olabilir. Doktorun buradaki amacı, hastanın ekişi gibi normal, aktif ve üretken bir yaşama dönebilmesi için yan etkilerden kaçınırken, ayrıca diğer nöbetlerin oluşmasını da önlemektir.

Anti epileptik ilaçlar (AED’ler)

AED’lerin(Anti epileptik ilaçlar) büyük kısmı sözlü olarak alınır. Hastanın geçirdiği nöbet türüne göre, doktor hangi ilacı vereceğine karar verir. Bazı ilaçlar insan dayanıklık gücüne göre olumlu yanıtlar verim hızlı bir şekilde iğleşmeye başlarlar. Size doğru ilacı tanımlayana kadar biraz zaman alsada bunun sonuçu negatifse beklemeye ve sabırlı olmaya değer.

Epilepsi Yaygın Bir Hastalık Mıdır?

Epilepsi: dünya genelinde 70 milyon insan bu hastalıkla mücadele etmektedir.

Epilepsinin Nedenleri Nelerdir?

Epilepsinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.Bu hastalığı tetikliyen bir kaç yan etkiler vardır onun için yediklerinize dikkat etmelisiniz:

Kafa travması – örneğin bir araba kazası geçirme sonucunda oluşan travma
Genetik faktörler
Bulaşıcı hastalıklar – Hastalığın bulaşması zor ama bazende kolay yoldan bulaşabiliyor,
Epilepsi hastalarının prognozu
Doğum öncesi yaralanma – Doğum esnasında çocuklarda beğin hasarı kalıyorsa buda hastalığın nedenlerindendir.
Beyin durumları – inme ya da tümörler dahil
Gelişimsel bozukluklar – örneğin otizm ya da nörofibromatoz

Etiketler
Daha Fazla Göster

taner

Taner Temel HAKINDA BEN KENDİ HALİMDE BİRİYİM YAZDIĞIM SÖZLER VE ŞİİRLER SİZLERİ HAYATA DAHA ÇOK BAĞLAYA BİLMEK VE HAYATI SEVDİRE BİLMEK İÇİN ÇABALIYORUM.. BUNU BAŞARA BİLİYORSAM NE MUTLU BANA Kİ İNSANLARI HAYATA BAĞLIYORUM.. SAYGILARIMLA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı