BAYRAM NAMAZLARININ KILINIŞI
BAYRAM NAMAZLARININ KILINIŞI
İki dini bayramımız vardır. Biri Ramazan Bayramı, diğeri de Kurban Bayramıdır. Her iki bayramda da Bayram namazı kılınır. Bu namazlar ikişer rekattır. Cemaatle kılınır. Ezan ve kamet okunmaz.
Namazı kıldıracak imam: “Niyet ettim Allah rızası için Bayram Namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum” diye niyet ederek iftidah tekbirini alıp ellerini bağlar.
İmamın arkasında kılan cemaatte “Niyet ettim Allah rızası için Bayram Namazını kılmaya, uydum imama” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.
Bundan sonra imam ve cemaat gizlice
“Sübbaneke’yi okur. Sonra imam yüksek sesle cemaat de yavaşca” ALLAHÜEKBER” diye üç defa tekbir alırlar. Her tekbirde eller yukarıya kaldırılıp sonra yanlara salınır ve her tekbir arasında
“sübhanallah” diyecek kadar durulur. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanarak, imam içinden “Euzü-Besmele” çeker fatiha ve bir sure okunur yüksek sesle “ALLAHÜEKBER” diyerek namazlarda olduğu gibi rükua ve secdeye gider,
cemaatde aynı şekilde kendisini takip eder. Tekbir alıp ikinci rek’ata kalkınca imam içinden besmele çektikten sonra yine yüksek sesle fatiha ve zammı sure okur, tekrar üç defa tekbir alınır.
Her tekbirde eller yukarıya kaldırıp salınır ve her
tekbir arasında “SÜBHANALLAH”
diyecek kadar beklenir. Dördüncü tekbirde ise eller kaldırılmaz, sadece
“ALLAHÜEKBER” diyerek rüku ve secdeler yapıldıktan sonra “Ettehiyyatü,
Allahüme Salli-Allahüme Barik, Rebbena atina” duaları gizlice okunarak iki tarafa selam verilir. Sonra imam Hutbe okumak üzere Mindere çıkar.