Genel

Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi

Kaç Kişilik: 6-8 kişilik Hazırlama:10dk Pişirme:30dk

MALZEMELER

  • 500g irmik
  • 1 paket margarin (250g)

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker (Ben 3 bardak kullandım, bize biraz tatlı geldi gerçi eşim çok beğendi ama ben çok tatlı sevmediğimden 2,5 bardak şekerin daha iyi olacağını düşünüyorum. )

Üzeri için:

İçi için:

HAZIRLANIŞI

Süt, su ve şekeri küçük bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Kaynamasına gerek yok şeker erise yeterli gelecektir. Sonra ocağı kapatarak irmiği kavurmaya başlayabilirsiniz.

İrmiği rahatça kavurabileceğiniz bir tencereye margarini alın ve eriyene kadar bekleyin. Margarin eridikten sonra irmiği ilave edin, tahta bir kaşık ile irmiğin rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırarak kavurun. Helva yapmak aslında çok basit ama kavurma aşaması gerçekten kuvvetli bir kol istiyor. İki kişi iseniz süper arada bırakıp kaçabilirsiniz:) İrmiğin rengi dönüp nefis kokularını saldığında isterseniz küçük bir kaba bir kaşık irmikten alarak üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebilirsiniz. Ben açık renk sevmediğimden iyice kavurdum sonra rengi yeterli geldiğinde ilk olarak elinize tencerenin kapağını alarak çok dikkatlice şerbeti dökün. Hemen tencerenin kapağını kapatın, şerbet sıçrayabilir. Daha sonra 6-7 dk kadar karıştırarak koyulaşmasını bekleyin. Ocağı kapatın ve tencerenin de kapağını kapatarak helvanın demlenmesini bekleyin. Helva soğuduktan sonra hatta ılıkken daha çok seviyorum. Karıştırıp küçük bir kaseye streç film sererek, tabanına ve kenarlarına helvadan döşeyin. Ortasına dondurma koyarak, ters çevirin. Üzerini fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Ben uzun zaman önce metal kaselerden almıştım, streç film sermeme gerek kalmadan çok rahat bir şekilde içinden düştü. Ama porselen kullanacaksanız dondurma koymadan önce ilk seferinde helvanın rahatça düşüp düşmediğini kontrol etmenizi  öneririm.

Annemin tarifine göre helva yaptığımda irmik hemen şerbeti çeker ve oldukça koyu kıvamlı, tane tane irmikli olurdu. Bu tarif ile irmiğe şerbeti döktüğümüzde bir hayal kırıklığı yaşadık çünkü çorba gibi oldu:) ocağı kapatmadan karıştırınca yavaşta olsa koyulaştığını fark ettik. 6-7 dk sonra kıvama gelmişti. Kısık ateşte yanan ocağı kapatıp helvayı demlendirdik. Annecim kusura bakma ama bu helva da çook güzel oldu:)

Kaynak

Etiketler
Daha Fazla Göster

taner

Taner Temel HAKINDA BEN KENDİ HALİMDE BİRİYİM YAZDIĞIM SÖZLER VE ŞİİRLER SİZLERİ HAYATA DAHA ÇOK BAĞLAYA BİLMEK VE HAYATI SEVDİRE BİLMEK İÇİN ÇABALIYORUM.. BUNU BAŞARA BİLİYORSAM NE MUTLU BANA Kİ İNSANLARI HAYATA BAĞLIYORUM.. SAYGILARIMLA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı